Information

Här nedan finner du all info du behöver inför årets upplaga av Ursvik Ultra. Om det är något du saknar är det bara att höra av sig till oss på: uu@stockholmmultisport.se

Löpande information och inspiration till loppet hittar du på vår Facebooksida.
Frågor och andra diskussioner passar i vårt forum på Facebook.
Du kan även anmäla dig till vårt Nyhetsbrev. Fyll i fältet på förstasidan.

Vad?

Ursvik Ultra är en varv-tävling och går på ett 15km, 320 höjdmeter, trailspår som heter Ursvik Extreme. Spåret är relativt kuperat och består av en blandning av elljusspår, större och mindre stigar. Underlaget är grus men varierar mellan torrt och hårt, ibland lerigt, ibland isigt eller snömodd beroende på hur vintern varit.

​I anmälningsavgiften ingår tillgång till omklädningsrum, dusch och bastu i Ursvik Motionsgård samt uppdukat bord med mat och dryck vid varvning under tävlingen.

Ursvik Ultra / 5 varv / 75km / 430kr
Råskinnet Ultra / se längre ner för info
UU Hårdingen / 3 varv / 45km / 430kr
UU Light / 1 varv / 15km / 430kr

Anmäl dig här!

Om man bryter i 75 eller 45km klasserna så kan man inte klassa om sig till en lägre klass. Men alla som bryter kommer att läggas i en egen resultat-klass där tider på de varv man genomfört syns. Dvs vi kommer inte att DNF'a folk som inte fullföljer.

Anmälan stänger någon vecka före tävlingsdagen! Efteranmälan endast i mån av plats och då till en kostnad om 550kr och kan endast göras på plats på tävlingsdagen.


 

När?

Alltid 3:e lördagen i Mars!
Nästa upplaga går lördagen den 18e mars 2023. Så lägg in det i era kalendrar!

Ursvik Ultra / Start 14:00
Råskinnet Ultra / se längre ner för info
UU Hårdingen / Start 17:30
UU Light / Start 21:30

​Snöret dras vid spårcentralens målportal, där varvningen också sker, kl 23:30 på lördagskvällen. Efter 23:30 får ingen fortsätta ut på banan. Man får dock gå i mål på det varv man håller på med.


 

Var?

Starten går där Ursvik Extremspåret startar, vid Ursvik spårcentral. Omklädning sker i Ursvik Motionsgård. Dessa två platser ligger på varsin sida om Ursvik Idrottsplats som har adressen Ursviksvägen 99, i Sundbyberg.​

Startkuvert kan hämtas tidigast 2h före respektive start. Dvs från kl 12 (75km), kl 15:30 (45km), kl 19:30 (15km)

Under tävlingen kommer det att finnas ett växlingsområde i direkt anslutning till vätske- och matstationen. Där kan du placera din väska eller låda med egen energi, ombyte etc. Det finns inget tak eller bevakning men det är alltid folk där och vi har aldrig haft rapport om några stölder.

Närmsta Tunnelbanestation är Hallonbergen varifrån det är ca 1km att gå till idrottsplatsen. Buss 504 stannar precis utanför Motionsgården.

För er som vet att ni kommer att gå i mål sent på kvällen kan det vara värt att kolla upp när bussar och tåg går. Använd gärna SLs Reseplanerare: www.sl.se

​Det finns även en parkering vid idrottsplatsen. Det är begränsat med parkeringsplatser så vi rekommenderar tunnelbana eller buss.

Parkering på tävlingsdagen är gratis för Ursvik Ultra-deltagare. Om ni mot förmodan blir lappade går det bra att meddla oss som arrangerar så hjälper vi er.


 

Hur?

Obligatorisk utrustning

Vi vill vara tydliga med att följande är OBLIGATORISKT att ha med sig för samtliga deltagare oavsett klass (detta är för ren säkerhet om det händer dig något under tävlingen, samma regler för alla för enkelhetens skull) men kan förvaras vid växlingsplatsen tills det behöver användas:

 • Pannlampa som klarar väta och minst 8 timmars brinntid
 • Ett komplett torrt ombyte från topp till tå

Då underlaget kan variera kraftigt, från torrt till gegga till slask till snö och is så rekommenderar vi dubbskor men det är inte obligatoriskt.

I övrigt får du ha med dig vad du vill. Stavar, pacer, ryggsäck etc. etc. Enda regeln är att det du tar med dig ut på banan måste du även ta med dig därifrån.

 

Banan

Ursvik Ultra går på Ursvik Extreme 15km banan. Denna bana har ändrat sig flera gånger över åren. Det är Sundbybergs Idrottsförvaltning som bestämmer spåret. På nedan länk kan du se hur banan var (för UU arrangemanget) fram till 2017, fram till 2019 och från 2019 och framåt.

Klicka här så kommer du till Google Maps karta med de olika GPX-spåren genom åren -->

Som synes så är skillnaden störst efter ändring 2017 (röd och blå bana). På grund av detta så påverkas såklart rekordtider varför det finns två tabeller i Hall of Fame. Den senaste ändringen (sommaren 2019) är dock marginell (blå och grön bana). Därför anser vi att rekordtiderna fortsatt gäller.

På Strava finns även ett segment över alla som laddat upp sitt Ursvik Ultra 75km spår. Så där kan man mäta sig med andra. Sannolikt så kommer även denna att gälla framåt. Men om någon upptäcker motsatsen får ni gärna höra av er.

Ursvik Ultra 75km på Strava

På energi-bordet
(vid varvning, endast för 45 och 75kkm klassen)


 • Flytande:

  Grönsaksbuljong
  Blåbärssoppa
  Kaffe/Te
  Vatten
  Energidryck från vår samarbetspartner UMARA
  Protenidryck från Arla
 • Fast:
  Grillkorv
  Kokt korv
  Vego-korv
  Korvbröd
  Pizzabullar (även vego)
  Kanelbullar
  Kexchoklad
  Mjölkchoklad
  Russin
  Salta mandlar
  Chips
  Bananer
  Saltgurka

Råskinnet

Råskinnet är en utmärkelse som instiftades 2019 och är ingen egentlig klass. Alla som deltar i 75km klassen har möjlighet att bli ett Råskinn! Men bara två personer kommer att få priset Råskinnet Ultra/Hjälte!

Om du gör dina 5 varv innan snöret dras så har du tillåtelse att fortsätta ut på banan så många varv du orkar tills snöret dras kl 23:30. Den som klarar flest extra varv på kortast tid får årets utmärkelse Råskinnet Ultra!

Förutom det så vill vi även premiera årets kämpe! Så den som är ute på banan längst total tid oavsett antal varv men max 5 kommer också att få utmärkelsen Råskinnet Hjälte!

Råskinnet Ultra (Varv)

Flest extra slutförda varv. Man får avsluta det varv man håller på med efter 23:30 men inte gå ut på något nytt.

Om flera springer samma antal varv så är det bästa tid som avgör.

​Råskinnet Hjälte (Tid)

Siste person som går i mål. Längst total tid på banan oberoende av antal klarade varv men max 5.

Råskinnet finns med i vår Hall of Fame.


 

Priser

Är du snabb eller långsam spelar ingen roll! Du har chans till pris oavsett!

Vi kommer ej att ha prisceremoni på plats. Priser delas ut direkt när vinnare kommer in.

​Råskinnet delas ut som en utmärkelse snarare än ett pris och går till 2 personer (alltså ej till både Dam och Herr), se Råskinnet ovan för kriterier.

​I klasserna 75, 45 och 15km delas priser ut till Dam och Herr för 1:a , 2:a och 3e plats.

Vi lottar alltid ut priser bland resterande deltagarna. Detta sker under själva tävlingen.

​Priserna delas ut så snart det är möjligt givet målgångar och resultat. Vissa priser/utmärkelser kan tänkas meddelas på sociala medier beroende på hur sent det blir.


 

ITRA

Från och med 2020 så kommer vi INTE att ansöka om ITRA-poäng. Orsaken är att ITRA tar orimligt mycket betalt för en så litet arrangemang som Ursvik Ultra. För info har Ursvik Ultra 75km historiskt givit 2 ITRA-poäng.